diumenge, 21 d’abril de 2013

Una curta i profitosa visita a granges d'Holanda

En Carles Comas, d'Agropequària Mas Bes, va realitzar a finals de març un curt viatge de dos dies a Holanda. Amb altres ramaders catalans van visitar quatre explotacions lleteres situades a l'est del país. Concretament a les províncies de Gelderland, Overijssel i Drenthe.

L'explotació MTS GUNNEWIJK és una empresa formada per dos germans a la població de Lievelde. Per a les vaques tenen unes naus molt noves, on munyen amb robots Lely A4 les 120 vaques de què disposen. Els va sorprendre l'edat mitjana de les vaques en aquesta explotació: 7 anys. A Catalunya les mitjanes d'edat dels animals solen estar molt per sota.
L'explotació MTS HULSHOF és una empresa de la família Hulshof. La nau on tenen les vaques sembla més aviat un hivernacle. El terra és de goma i els cubículs on dormen les vaques és amb "llits d'aigua". Crida l'atenció la llum natural que tenen totes les explotacions holandeses i aquesta en especial. Disposen d'un robot MIONE GEA FT de 3 boxes. Munyen 120 vaques i volen arribar a un número de 180.La granja KLOOSTERMAN és més gran que les anteriors. Al 2010 van construir una nova nau per a unes 400 vaques lleteres. En tenen una altra nau més petita per a les vaques eixutes i post-part. Fins fa poc les vaques rebien una ració segons el sistema Kempen (pinso i palla). Aquest sistema no acabava de funcionar i s'ha substituït per una alimentació convencional a base de farratges. El servei de preparar l'Unifeed el tenen contractat a una empresa de serveis. Munyen en una sala rotativa tres vegades al dia unes 300 vaques en producció. En aquesta explotació disposen d'una sala d'actes semblant a la de Mas Bes, que a la vegada lloguen a empreses per a fer-hi reunions.

La granja MEERVEE és una granja propietat del matrimoni Meerkerk, construïda fa uns dos anys. Ells procedeixen de Dinamarca i van buscar una zona holandesa per a fer la granja. La nau té capacitat per a 300 vaques i de moment en munyen només 120 amb dos robots LELY A2. La granja destaca per l'automatització del sistema d'alimentació. Un sistema Lely Vector barreja i reparteix les racions a totes les vaques de manera automàtica.

Més fotos d'aquesta visita...

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada