dimecres, 31 de juliol de 2013

A l'estiu cal regar el blat de moro que servirà per alimentar les vaques

En Joan està preparant un trac per a regar
A Mas Bes fa falta molt blat de moro per alimentar les vaques de llet. Tot el blat de moro es fa servir per a farratge ensitjat. Així, triturat i fermentat, es conservarà per alimentar les vaques durant molts mesos.

Aquest any s'han sembrat unes 50 hectàrees de blat de moro. S'han fet servir llavors de quatre marques comercials diferents: Pioneer (Y-43), Fitó (Oropesa), Dekalb (DK 6666) i Limagrain (LG). Totes elles corresponen a un cicle 700.

Els tracs o canyons de reg reguen la major part dels camps de blat de moro de Mas Bes
Aquest conreu necessita molta aigua. Els estius sempre són secs a la nostra zona i cal estar preparats per a regar el blat de moro. Sempre esperem alguna pluja beneficiosa que ens estalviï feina de regar. A Mas Bes disposem de 7 tracs (canyons de reg) i 12 hectàrees amb una instal·lació de "cobertura total" (petits aspersors, programats, que cobreixen tot el camp.

L'aigua procedeix de pous que emmagatzemen l'aigua en tres basses. També s'aprofiten les aigües pluvials per alimentar una de les basses.
Hi ha capacitat per a regar amb 5 tracs a la vegada. Es pot arribar a regar amb un volum de 170 mil litres per hora (no pas tot el dia). Els sis pous d'aigua que disposa Mas Bes ofereixen uns 70 mil litres per hora i van alimentant les tres basses: la més gran de 5.5 milions de litres, una de 1.5 milions i un dipòsit de 170 mil litres. La bassa més gran rep o aprofita també les aigües pluvials de les naus i instal·lacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada