dimecres, 3 de desembre de 2014

Visites tècniques a empreses lleteres de Navarra

Un dels patis de vaques de producció. Aquí munyen amb robots.
Aquesta setmana hem anat a Navarra per aprendre, de primera mà, com s'elaboren els diferents postres làctics. 

Vam començar visitant la granja Lacturale a Irurzun. Lacturale és una empresa que associa uns 25 ramaders de Navarra. Des de 2008 han obtingut premis internacionals de gust de la llet. Actualment produeixen llet entera, semi, desnatada, llet fresca i iogurts.


A la pròpia fàbrica hi ha una agrobotiga on venen els seus productes.
Els Quesos Larra estan ubicats a la vall del Roncal. Produeixen formatge d'ovella curat i semicurat. Durant la visita ens van explicar la història de l'elaboració tradicional del formatge en aquesta vall i tot el procés de producció del formatge industrial tal i com es fa actualment.

A la població de Burgui on es troba aquesta formatgeria hi ha un museu al aire lliure sobre els treballs artesanals de la vall molt bonic.


La granja Jauregia Esnekiak de la població d'Aniz, a la vall del Baztán és la primera granja que produeix llet, iogurts i formatges ecològics de vaca a Navarra. Munyen unes 25 vaques. Tot i que porten pocs anys d'activitat cada cop tenen més demanda de producte. Ens van ensenyar el petit obrador on elaboren els seus productes i les càmeres de maduració i conservació.

Finalment vam poder visitar els famosos Postres Ultzama. És una empresa familiar ubicada a la vall del riu Ultzama. Tenen una explotació de 1000 ovelles i produeixen quallades, iogurts, gelats, quall i llet fresca. El que més ens va agradar d'aquesta última visita va ser l'automatització de la fabricació dels iogurts i quallades i l'experiència del seu fundador.


Moltes gràcies Navarra per explicar-nos tan bé com treballeu!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada