dimecres, 17 de juny de 2015

Premi VACA D'OR a Mas Bes


Vic ha acollit la 10a edició dels Premis Vaca d'Or. Aquests premis són organitzats per la Federació Frisona de Catalunya FEFRIC guardonant les millors explotacions en Producció, en Genètica, en Morfologia i Globals de Catalunya.
Coincidint amb l'Assemblea General de la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC), que reuneix a professionals del sector, aquest  dimecres 17 de juny ha tingut lloc el lliurament dels Premis Vaca d'Or a la Sala Coll i Bardolet de l’Edifici El Sucre de Vic.

La iniciativa ha premiat un total de 16 explotacions en diferents categories, amb 18 guardons.
Mas Bes de Salitja ha estat present en aquests premis, aconseguint per segon any el 5è premi en Producció lletera i una bona posició en el rànking d'explotacions lleteres, prop de les 15 primeres.

Hi ha tres classificacions i una de global. 

La classificació en PRODUCCIÓ es basa en un Índex Tècnic Econòmic (IF)que elabora cada any la FEFRIC segons les dades del C.L. de l’últim any. És un índex que té en compte la quantitat i qualitat de la llet produïda per vaca present en l’explotació.
La classificació en GENÈTICA es basa en un índex anomenat ICO que elabora CONAFE a nivell de l’estat espanyol i nosaltres fem el rànquing d’explotacions per Catalunya. Aquest índex és una combinació dels índexs genètics compostos de producció (57%), morfologia (29%) i funcionalitat (14%).

La classificació per MORFOLOGIA es basa en la puntuació morfològica mitjana de les vaques vives de les explotacions que combina 16 caràcters descriptius primaris agrupats en 4 regions (Estructura i Capacitat (25%), Estructura Lletera (15%), Braguer (40%) i Potes i Peus (20%)).

La classificació GLOBAL es basa en l’índex  IGP ( Índex de Genètica i Producció) en el que la Genètica (ICO/ DTICO) té un pes del 40% i la Producció ( IF/DTIF )del 60%.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada