dimecres, 21 d’octubre de 2015

Mas Bes participa al col·loqui sobre la llet al IRTA

El dimecres 21 d'octubre es va celebrar a la seu Torre Marimón de l'IRTA la jornada col·loqui internacional sobre la llet titulat: "Scientific Colloquium on Dairy Production" amb el subtítol: "Com fomentar el progrés de la producció lletera a través de la investigació i la innovació". L'impulsor i coordinador de la jornada va ser Alex Bach, cap del programa de producció de remugants d'IRTA.

La jornada va començar amb una intervenció del Sr. Andreu Mas-Collell, Conseller d'Economia. Va parlar sobre l'evolució històrica del camp a Catalunya. La enfermetat de la filoxera va motivar a molts vinyaters a convertir-se en ramaders de la llet. També va explicar que la implantació de veure llet a Barcelona va créixer pel fet que a París es poses de moda i la influència de la tradició nòrdica, grans consumidors de llet i làctics.

Intervenció del Sr. Andreu Mas-Collell
Les intervencions de bona part del matí van ser a càrrec científics dels Estats Units. Van explicar els seus treballs a nivell de formació a peu de granja, la nutrició de les vaques i el seu metabolisme. Es va presentar un estudi doctoral de l'efecte sobre l'absorció d'immunoglobulines IgG del calostre amb la temperatura de pasteurització molt interessant. 

Al migdia va ser el torn de científics d'arreu de Catalunya. Es van exposar les diferents línees d'investigació de l'IRTA-Rumiants i de la UAB i UdLl. Per la tarda van tenir la paraules les empreses de consultoria (Q-Llet i CVTona), la marca de llet Pasqual i dues granges de vaques de llet de Girona. En Marc Xifra de Mas Gener (www.masgenerholstein.com) va parlar del seu treball a la granja dedicada a la genòmica i la implantació genética des dels últims trenta anys. Va explicar també el seu compromís amb el país participant en diferents associacions d'agricultors i ramaders i de la marca de llet Llet Nostra. 

Durant una de les exposicions de treballs científics

Aleix Viñolas de Mas Bes va explicar els origens familiars de la granja, el creixement dels últims 40 anys i la implantació de la diversificació empresarial. L'aposta per les energies renovables (Planta de Biogás), el turisme rural, les visites guiades per grups, famílies, escoles i professionals del sector, el museu del món rural, l'agrobotiga, una marca pròpia de carn de vedella i una sala per a conferències i menjars per a grups són projectes que ja s'han dut a terme en els últims 10 anys a Mas Bes. Actualment s'està treballant en el nou projecte d'un obrador per elaborar derivats làctics, en especial formatge.

Acabades les presentacions  es va obrir un debat entre els assistents molt interessant i enriquidor. Els científics estrangers van comentar amb extranyesa que a Catalunya el 95% de la venta de llet fos en el format Brick UHT i animaven a tornar a valorar la llet fresca (és a dir, només pasteuritzada).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada