dimecres, 4 de novembre de 2015

Curs de Formatge de Pasta Tova

Del dimecres al divendres (4-6 novembre) hem participat a un curs d'elaboració de formatges de Pasta Tova a l'Escola Agrària dels Pirineus, situada a Bellestar, molt a prop de la Seu d'Urgell (Lleida).
Escola Agrària dels Pirineus (Bellestar)
Els professors Patrick Anglade i Nati Valls ens han explicat les característiques especials del formatge de pasta tova i els punts crítics de control. A part de la teoria hi ha hagut molts diàlegs sobre la personalització dels formatges a través de premaduracions, el tipus de quall a utilitzar, la qualitat de la llet i el seu tractament tèrmic o sense la pasteurització, etc. 

A l'obrador de l'escola hem elaborat tres tipus diferents de formatges, dos amb llet de vaca i un amb llet de cabra. El professor ens anava explicant la importància de mesurar el pH i l'acidesa Dòrnic, com medir el temps de presa i calcular el moment de tallar amb la lira per endurir molt o poc el gra de formatge que després s'emmotllarà, etc.
Esperant el moment de tallar la quallada
Emmotllant la pasta tova
Comprovant la textura del formatge abans de salar
El divendres vam poder provar formatges que van portar alguns dels participants. L'Alberto elabora els formatges de la DOP El casín de la formatgeria Ca Llechi (Asturies). La Begoña va portar de la seva formatgeria Quesería ValdeCabras (Avila) uns formatges de pasta tova molt bons. Finalment la Pilar de la formatgeria Valdecinca (Osca) va portar uns iogurts d'ovella amb una textura molt ben aconseguida. Abans de tornar a Girona vam poder visitar la formatgeria Mas d'Eroles i vam comprar uns formatges de pasta tova i pasta premsada boníssims.

Aquest curs ha estat una experiència molt recomanable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada